Служебният кабинет положи клетва и встъпи в длъжност, скандалите в МВР

...
Служебният кабинет положи клетва и встъпи в длъжност, скандалите в МВР
Коментари Харесай

Най-важното от изминалата седмица – служебният кабинет встъпи в длъжност, акция в офиси на Ананиев и скандали в МВР

Служебният кабинет постави клетва и встъпи в служба , свадите в  Министерство на вътрешните работи не престават, акция в офиси против Настимир Ананиев , трима починали при пожар в София и великденски добавки за най-бедните пенсионери – това са единствено част от тематиките, които белязаха миналата седмица.

Понеделник стартира със сигнали за взривни устройства в 3 столични търговски центъра, в Националния исторически музей /НИМ/, музея „ Земята и хората “ и Военноисторическия музей. Те бяха тествани от чиновници на Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/, а посетителите и личният състав в обектите бяха евакуирани. Така и не бяха и открити бомби.

Патрулка. Снимка: Министерство на вътрешните работи

В същия ден правосъдният министър по това време в оставка Атанас Славов изиска да ревизира и вероятно да се потърси дисциплинарна отговорност на основния прокурор Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по проблема „ Коцев “ . В искане до Висшия прокурорски съвет /ВПС/, Инспектората към Висшия правосъден съвет /ИВСС/ и председателстващата Общото заседание на Висш съдебен съвет и ВПС арбитър Галина Захарова, министър Славов упорства да се извърши цялостна , справедлива и всестранна инспекция на твърдените обстоятелства и условия за оказван.

Реакция последва на 10 април, когато от прокурорската гилдия /ПК/ към Висшия правосъден съвет /ВСС/ изпратиха на Инспектората към Висш съдебен съвет писмото на Славов. Според членовете на колегията тя няма право да се занимава с писмото , както и с изказванията в него.

Протест. Снимка: Българска телеграфна агенция

Първият работен ден завърши с цивилен митинг пред постройката на Министерството на вътрешните работи /МВР/ против решението Калин Стоянов да остане на поста вътрешен министър и в служебното държавно управление. Организатори на демонстрацията под надпис „ Оставка на Калин Стоянов за почтени избори! “ бяха от „ БОЕЦ „. От сдружението споделят, че Калин Стоянов е виновен за пазаруването на гласове по време на локалния избор и настояват, че имат съответни данни за отговорността му.

Във вторник президентът Румен Радев подписа декрет за назначението на служебния кабинет, препоръчан от избрания за министър председател Димитър Главчев според алинея 5 на член 99 от Конституцията. Също по този начин той насрочи за 9 юни 2024 година изборите за членове на Европейския парламент от България и предварителните парламентарни избори.

По-късно в същия ден той и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха на церемонията по полагане на клетва от служебното държавно управление, която се състоя на изключително съвещание на Народното събрание.

„ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се “ , гласеше клетвата , а по-късно прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

Димитър Главчев и Николай Денков. Снимка: Кадър от видео

Впоследствие акад. Николай Денков съобщи поста министър председател на Димитър Главчев на гала по последователност в Министерския съвет. Той му сподели:

„ С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с благопожелание за триумф, с благопожелание да съумеят да свършат работата, която да бъде от изгода за хората в България. /…/ Уверявам ви, че до последния ден нашето държавно управление направи всичко допустимо, с цел да работи по управническата стратегия и да извърши всички задания, по които не ни стигна времето, с цел да успеем да довършим. “

Една от най-трудните и най-важни задания е служебното държавно управление да обезпечи почтени избори , които да завоюват доверието на жителите, сподели още акад. Денков. Според него задачата е сложна , защото сега няма доверие в част от политическите процеси.

„ Трябва да бъдем поръчител за непоклатимост, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна рецесия, не може държавността да не бъде опазена и да бъде пленник на партийни упоритости и стремежи “ , съобщи Главчев, приемайки поста и акцентира: „ Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да разреша да бъда замесен в предизборни пристрастености и персонални упоритости. “

В края на същия ден протестиращи се събраха пред Министерски съвет с претенции за оставката на Главчев и на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Друга част от настояванията са за провеждането на почтени избори. Организаторите още веднъж бяха от „ БОЕЦ “, които предният ден стачкуваха и пред Министерство на вътрешните работи.

В четвъртък служебният кабинет организира и първото си съвещание . В началото му Главчев означи:

„ Честността на вота е без конкуренция, по тази причина опитите за пазаруване на гласове и за опорочаване на изборите по какъвто и да е различен метод ще срещнат нашата безапелационна опозиция. /…/ С първото съвещание на Министерския съвет стартираме интензивната подготовка на почтени и свободни избори на 9 юни. Като длъжностен кабинет това е наш първи приоритет и ще го осъществяваме прецизно, спазвайки Конституцията и законите на страната, в тясна съгласуваност с Централната изборна комисия. “

Главчев акцентира, че служебният кабинет приготвя изборите, само че не взе участие в тях.

Още няколко събития белязаха 9 април . Така да вземем за пример основният контрольор на Инспектората към Висшия правосъден съвет /ВСС/ Теодора Точкова разкри, че на 8 март са се самосезирали за осъществяване на инспекции за честност, оказване на въздействие, накърняване престижа на правосъдната власт на 10 съдии и прокурори , за които в медийни изявления напоследък се приказва за недопустимо държание. Това тя разкри по време на изслушвана във краткотрайната парламентарна комисия , обвързвана с „ Нотариуса “ .

Пожар. Снимка: Mi Yo, Фейсбук

В същия ден в София. Жертвите са пенсионер и две дами . Огънят е тръгнал от жилището на мъжа, като все още не е изяснена съответната причина за възникването му. Сигналът е подаден в 15:41 часа , като незабавно към мястото са били ориентирани 4 пожарни екипа, коли за спешна помощ и кола със стълба.

Същевременно работата на Народното събрание продължи и през тази седмица. В сряда ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи за прекъснати пълномощията на омбудсмана Диана Ковачева . Той напомни, че е постъпило писмо от нея, с което декларира, че подава оставка по отношение на избора ѝ като арбитър в Европейския съд по правата на индивида /ЕСПЧ/ и идното встъпване в служба. Той цитира писмото, в което Ковачева декларира, че подава оставката си като омбудсман и моли да бъдат прекъснати предварително пълномощията ѝ.

Припомняме, че на 24 януари Ковачева беше определена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български арбитър в Европейски съд по правата на човека с 9-годишен мандат . На 27 март Народното събрание разгласи за прекъснати и пълномощията и на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова по отношение на подадена от нея оставка.

В същия ден президентът Радев издаде декрет, с който приключи пълномощията и освободи от служба основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев . Припомняме, че предходната седмица Коцев заяви, че напуща поста по лично предпочитание , като стимулира решението си с това, че е решил да продължи реализацията си отвън министерството. На идващия ден той отдръпна подадената си оставка, която по думите му била предизвикана и подадена под огромен честен и психически напън. Решението идва и на фона на скандал, в който името на Коцев се свързва с взаимоотношения с лица, обвинени в контрабанда .

Поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи краткотрайно заема основен комисар Димитър Кангалджиев .

Настимир Ананиев. Снимка: „ Продължаваме промяната “

В сряда полицията организира и спецакция на два столични адреса – ул. „ Парчевич “ и бул. „ Ал. Стамболийски “. От прокуратура осведомиха, че става дума за следствие, почнало с европейска заповед . То касае активността на проведена незаконна група , занимавала се с контрабанда и пране на пари . Искането до страната ни е от е Белгия . За претърсванията имало обещано позволение и от съда.

Малко по-късно депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ съобщи пред парламентарни публицисти, че се прави инспекция на белгийска компания , която е била обслужвана от негова счетоводна компания . Тогава той съобщи, че не е обезпокоен и от медии е схванал, че има хора в офиса.

„ Чух се с мениджъра. Каза, че се прави инспекция на белгийска компания, която в един миг сме обслужвали, и желаят документи. Чака счетоводителката, която е на половин работен ден, да пристигна да ги даде “, посочи той.

Той отхвърли да са получени сигнали белгийските служби да го проверяват. Попитан за компанията му , Ананиев съобщи, че е „ счетоводна компания, която обслужва български и задгранични юридически лица “ . Имаме разнообразни клиенти , добави той и удостовери, че е притежател. Впоследствие видя в дейностите на чиновниците на реда политическия колорит и разгласи, че е политическа бухалка .

Пари. Снимка: Freepik.com

В сряда беше взето и значимо решение, касаещо пенсионерите . С 12 гласа „ за “ и 6 „ въздържал се “ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание утвърди предложение да има добавка от 100 лв. за Великден за хората с размер на пенсията под линията на беднотия. По данни на Националния застрахователен институт, оповестени на съвещанието предходната седмица, пенсионерите в страната са към 2 040 000 . Хората с пенсии под линията на беднотия от 526 лв. са 534 000 души. За добавките ще са нужни към 54 млн. лв..

В същия ден бяха уволнени и няколко основни шефове , съоветно ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Ясен Йорданов и съгласно източници на Искра.бг Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “. На 11 април беше обявено, че шефът на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров е освободен от поста си, само че малко по-късно беше оповестено, че той остава на него.

Снимка: Столичен общински съвет, Фейсбук

Четвъртък започва с брифинг в Столичния общински съвет /СОС/, в който се включи и кметът Васил Терзиев . По време на него беше регистрирано, че общо 128 чиновници са напуснали Столичната община от встъпването в служба на новата администрация или което се равнява на 8,9% . Малко преди този момент общинският консултант от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев сподели, че общо 325 чиновници са освободени, като имало и „ зараза от непринудено напуснали “.

Същевременно Василев уточни, че в Следствен отдел към окръжна прокуратура има 1442 щатно написани позиции . 128 чиновници са напуснали общината от встъпването в служба на новата администрация или 8,9 %. От тези 128 чиновници, 37 са постъпили на работа на друго място, 8 са постъпили на държавна работа в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 са освободени по взаимно единодушие, а 20 по самодейност на работодателя против уговорено обезщетение, разясни той и добави,че това е 1,4 % от всички заети в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Петя Банкова. Снимка: Агенция „ Митници “

В четвъртък беше отсрочено правосъдното решение дали някогашният към този момент шеф Агенция „ Митници “ Петя Банкова ще остане за непрекъснато в ареста . Причината – адвокатката й Аделина Натина е болна , като мъжът на Банкова показа болничен лист, който важи до 15 април. Стана ясно и че по делото има нови материали.

В началото на съвещанието юристът на Стефан Димитров Ивайло Найденов изиска отказ на арбитър Галя Георгиева азаради изявление по време на краткотрайната комисията „ Нотариуса “ , че прокуратурата и Министерство на вътрешните работи били над всичко. Съдията отхвърли да се отдръпна и съобщи, че не е произнасяла такива думи. Така делото ще се гледа на 16 април от различен състав на Софийския апелативен съд. Дотогава Банкова и Димитров-син остават арестувани.

На този декор вътрешният министър Калин Стоянов разгласи, че  познава Марин и Стефан Димитрови , пояснявайки:

„ Всички ги познават. /…/ Познавам ги от министерството. Бойко Рашков срещна безусловно всички с тях. Те бяха много постоянно в Министерство на вътрешните работи. Предимно Стефан. “

Той добави, че по негово време те не са посещавали институцията. Министърът съобщи, че има  информация за  „ вечеринки, проведени в дома на Бойко Рашков в стеснен кръг “ , потвърждавайки, че на тях са се  „ разпределяли задания на всеки присъстващ. Кой по какъв метод да ме дискредитира до ротацията, с цел да не остана на поста министър и след това на тези вечеринки, откакто се разпределят дилемите, е започвало кадруването “.

Стоянов определя  абсурда като огромен  и счита, че ще останат  отрицателни последствия  върху длъжността основен секретар, Министерство на вътрешните работи и страната като цяло. Той счита, че доверието ще бъде възобновено мъчно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР